Dip og tilbehør

Grønkålspesto

 

1 bundt grønkål

1 bundt persille

4 fed hvidløg

1 ½ dl olivenolie

1 håndfuld solsikkekerner

Saft af ½ lille citron

1 tsk. Salt

1 tsk. Honning

 

Kør alle ingredienser i foodprocessoren til en cremet masse

Ajvar

 

1 aubergine

4 røde peber

3 fed hvidløg

1 rød chili

Saft af ½ citron

½ dl olivenolie

Salt/peber

2 tsk. honning/ahornsirup

Evt. lidt kold vand

 

Skær aubergine (skræl auberginen) og rødpeber i grove stykker. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 40-45 min. Put den røde peber i en plasticpose og luk tæt. Lad ligge i 10 min, og træk så skindet af. Fjern stenene i chilien. Kør alle ingredienser på en foodprocessor. Bruges som dip til gnavegrønt eller som tilbehør til frokost eller aftensmad – eller som smørelse til brød.

 

Tomat fyldt med pesto

Skær toppen af tomaterne. Fjern frugtkødet. Bag tomaterne ved 175 grader, indtil de falder lidt sammen. Fyld den grønne pesto i

Brændenælde pesto med gnavegrønt

 

Ingredienser:

1 dl Olivenolie

2 håndfulde brændenælder (brug de friske skud).

1 bundt persille

¼ rød chili

50 g mandler

Salt og peber

1 fed hvidløg

 

Sådan gør du:

Rist mandlerne i ovnen ved 150 grader i ca. 15 min. Blend persille, mandler, hvidløg, brændenælder, chili og olivenolie. Pestoen skal have en tæt konsistens. Smag til med salt og peber.

 

Gnavegrønt: bladselleri, agurk, radiser og gulerødder.

Chili mayonnaise (til Portobelloburger med bønnebøf og chili mayonnaise)

 

200 g god mayonnaise

1 fed hakket hvidløg

½-1  chilipeber fint hakket

3 spsk. tomatketchup

Salt/peber, chilipulver

 

Bland mayonnaise, tomatketchup, hvidløg og chili sammen. Smag til med salt, peber og chilipulver

Rødbede - valnødde pesto

 

200g kogte rødbeder

1 fed hvidløg

1 bundt koriander

1 bundt persille

50 g valnødder

2 spsk. olivenolie

2 tsk. balsamicoeddike

salt og peber

 

Kom alle ingredienser i en foodprocessor og kør til det bliver til en grov pesto. Serveres til gnavegrønt, smøres på brød eller som tilbehør til frokost/aftensmad

Løgkompot

 

(8 personer)
1 kg løg 
2 spsk. Agavesirup 
Salt og peber 
1 spsk. olivenolie 
4 spsk. Vineddike

Løgene pilles og skæres i skiver. Svits dem i kokosolie, til de er klare.
Kom agavesirup sammen med salt og peber og rør godt rundt.
Skru ned for varmen og læg låg på gryden. 
Løgene må ikke brænde på, så pas på varmen ikke bliver for kraftig.

Naturens pesto

 

 

3 håndfulde skvalderkål
½ dl. Olivenolie
Saft af ½ citron
1 dl solsikkekerner/mandler
2 fed hvidløg
Salt

Kør det hele i blenderen, til det er cremet. Juster evt. med lidt vand/olie.

Koriander pesto

 

5-6 personer

 

2 bundter koriander 

100 g ingefær

4 fed hvidløg

25 g pinjekerner

150 g. soltørrede tomater

Evt. lidt olivenolie

Salt og peber.

 

Kom alle ingredienserne i en blender og blend til konsistensen er cremet. Tilsæt evt. lidt olivenolie. Smages til med salt og peber.

 

Urteremulade

4 personer

 

5 spsk mayo

3 spsk soyayoghurt

2 spsk æbleeddike

1 tsk karry

1 tsk gurkemeje

1 tsk kokossukker

2 spsk olivenolie

200 g knoldselleri 

150 g gulerødder og pastinak

1 løg

50 g syltede agurker 

30 g kapers

Rør dressing af mayo, youghurt, eddike, karry, gurkemeje, kokossukker og olivenolie.

Gin grøntsagerne og sauter 2-3 min til det er mørt. Afkøl.

Skær syltede agurker i små tern. Bland det hele dammen og lad det trække i 1 time.

Ærtepesto med mandler

 

2 dl ærter

1 fed hvidløg

1 dl mandler

½ dl olivenolie

1 spsk. citronsaft

Havsalt og friskkværnet peber

 

Fremgangsmåde:

Mandlerne ristes i ovnen med lidt salt i ca. 15. min. Ved 150 grader. Alle ingredienser køres herefter på foodprocessor. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Mangosalsa

4 personer

1 moden mango
4 tomater
1 rødløg
1 grøn peber
1 gul peber
1 spsk. æbleeddike
1 spsk. honning
1 spsk. hørfrøolie
1 tsk. Sambal Oelek chilli pasta
1 tsk. urtesalt fx Herbamara

Skræl mangoen, skær den fra stenen og skær stykkerne i små tern. Skær tomat, pebre og løg i små stykker.

Bland eddike, honning, chili-pasta og urtesalt. Dressingen vendes sammen med de små frugt- og grønsagsstykker. Bliver bedre af at stå i køleskabet i nogle timer inden det anvendes og er også frisk som tilbehør til frokost og aftenretter.

 

 

 

Peberrodscreme

(4-6 personer)

200 g Soya yoghurt
3 spsk. frisk fintreven peberrod
1 tsk. agavesirup 
1 tsk. hvid balsamicoeddike eller hvidvinseddike
Salt og peber

 

Jordbærmarmelade med mynte

1 glas

300 g. frosne jordbær
30 g. kokosblomstsukker
1 drys vaniljepulver
15 mynteblade
2­-3 spsk. vand

Kom jordbær, kokosblomstsukker, 2 spsk. vand og vaniljepulver i en gryde og lad det koge sagte i 5­-10 minutter. Skyl myntebladene og hak dem helt fint. Kom myntebladene i gryden og lad dem koge med de sidste par minutter.

Blend marmeladen med en stavblender og juster med mere vand, hvis marmeladen er for tyk. Vær opmærksom på, at marmeladen bliver tykkere, når den afkøles. Fyld marmeladen på et rengjort og skoldet glas. Sæt låg på med det samme, så der dannes vakuum og holdbarheden forlænges.

Marmeladen kan holde sig en uges tid i køleskabet, men kan også fryses ned.

(Opskrift fra kostvejleder og ernæringsterapeut Trine Vesteraa, www.trinevesteraa.dk)

 

Gulerodsspread



ca. 1 kg skrællede gulerødder rives
200 g økologiske abrikoser
1 dl. økologisk hyldeblomstsaft
ca. 3 dl vand

Alle ingredienserne lægges i en gryde og koges ved middel varme til gulerødder og abrikoser er møre, derefter tages det af og blendes konsistensen skal være blød evt. kan der tilsættes lidt vand.

(Opskrift fra Jonna Rehnquist, kostvejlederstuderende på Kostakademiet.)

 

Guacamole


Foto: itaviborg.com

3 modne avocadoer
2 limefrugter
2 ½ dl kogte majskerner
½ fed hvidløg, finthakket
1 forårsløg, finthakket
10 cherrytomater, skåret i kvarter eller endnu mindre stykker
 (eller evt. udblødte soltørrede tomater)
Evt. chili, finthakket
Hav- eller stensalt

Riv skallen af den ene af limefrugterne og skær derefter frugtkødet fra limefrugten i mindre stykker. Kør den revne limeskal, limefrugtkødet, majs og hvidløg i en foodprocessor, til du har en grov puré. Hæld den grove puré i en skål og tilsæt forårsløg, cherrytomater og evt. chili sammen med et meget lille drys salt. Mos det med en gaffel. Skær avocadoerne i kvarter, fjern stenene (og gem dem) og skær avocadoerne i grove stykker. Bland avocadostykker og evt. chili i skålen med alle de andre godter. Bland det godt og grundigt og mos det meste af avocadokøddet ud i blandingen, men lad et par grove bidder overleve. Pres saften fra den anden limefrugt ud over guacamolen. Kom stenene tilbage i guacamolen, hvis den ikke skal serveres straks, men skal stå på køl i nogle timer. Limefrugtsaften og avocadostenene sørger for, at guacamolen ikke bliver misfarvet, mens den står og venter i køleskabet. Server med grøntsags stave.
 

Persillepesto


Foto: Anita Corpas

15 g bredbladet persille, uden stilk
100 g cashewnødder
Saften af 1/2 citron
Salt
Olivenolie efter behov

Cashewnødderne blendes til en fint malet masse. Blend den skyllede persille uden stilk med. Tilsæt olivenolie, citron og salt efter smag. Ønskes en mere flydende masse fx til sovs, kan der tilsættes lidt vand.

Opskrift fra vores Kostpilotuddannelse - Bliv din egen kostekspert

 

Humus


Foto: Anita Corpas

250 g hvide bønner
1 løg
Ca. 1 – 1½ dl olivenolie
4 spsk. tamari
1 dl sesamfrø
1 – 2 tsk. gurkemeje
Saft af 1 – 2 citroner
4 – 6 fed hvidløg
Salt
Vand efter behov
 
Hvide bønner sættes i blød i ca. 12 timer. Vand kasseres. Skylles godt. Koges ca. 1 time med 1 løg. Efter kogningen blendes bønnerne med alle de øvrige ingredienser og smages til.
 

Marineret tofu

250 g tofu
2 spsk mirin
3 spsk soyu sauce
eller tamari

1 tsk sesamolie
1 tsk revet ingefær

Skær tofu i skiver. Læg dem på en tallerken. Hæld marinaden i en skål (mirin, soyu sauce og ingefær) og vend tofu så alle sider suger marinaden. Lad den ligge i 20 min. Varm lidt  kokosolie  på panden og steg tofu 2-3 min på hver side og tilføj det overskyende marinade. Til slut tilsættes sesamolien.
 

Rødbedepesto


Foto: Anita Corpas

250 g rødbeder
1 fed hvidløg
50 g mandler
1 dl olivenolie
1 spsk balsamiko eddike
Salt og peber

Rødbeder rengøres og skæres i mindre stykker. Hvidløg og mandler tilsættes. Kør det i foodprocessor og tilsæt olivenolien og eddiken lidt efter lidt. Smages til med salt og peber.


Bagt hvidløg

(2 personer)

1 hele hvidløg
olivenolie
salt

Hele hvidløg halveres, pensles med olivenolie og drysses med salt. Bages i 15-20 min. Ved 180°.

Nyheder

Opskrift: Rødgrød
21/09 2017 kl. 13:38
Få opskriften
Vi starter et nyt hold op i september 2018   Læs ...
Læs mere om Eva og de 2 andre oplægsholdere, der kommer ...
Perfekt menu til hverdag og fest!   Få opskriften ...
Nyhedsbrev uge 38
21/09 2017 kl. 10:27
Læs nyhedsbrevet

Nyhedsbrevbanner underside

Tilmeld Kostakademiets nyhedsbrev