Morgenmad

Scrambled æg

 

5 æg

¾ dl. Ris mælk

1 løg

½ lille rødpeber

6. spsk. finthakket purløg/grønkål

1 tomat/c. tomater

½ tsk. Gurkemeje

Salt og peber

Snit/hak grønsagerne fint. Svits grønsagerne i lidt kokosolie (minus purløg og tomat) Æg og ris mælk, gurkemeje, salt og peber piskes let sammen med en gaffel.

HÆLDES OVER DE HAKKEDE GRØNSAGER

Pyntes med purløg og tomatbåde

 

Bananpandekager

 

 

4 personer

 

1 stor banan

2 æg

½ dl havregryn 

1 spsk. Loppefrøskaller

½ tsk. citronsaft

½ tsk. kanel 

 

Det hele blendes i foodprocessor, og der bages små pandekager i kokosolie

 

Server blåbær til

Havregrød, toppet med æbler, blåbær og mandler

 

Ingredienser 2 pers.

2 dl grovvalsede havregryn

3 dl mandelmælk

2 tsk. chiafrø

2 æg

2 tsk. kanel

1 tsk. vaniljepulver

1 knivspids salt

Topping: æbler, blåbær, mandler

 

Fremgangsmåde: 

Bring havregryn, chiafrø og mandelmælk i kog, og lad det simre til det har grød konsistens.

Slå ægget ud i grøden og rør indtil grøden er tyk og cremet.

Smag til med kanel, vaniljepulver og salt og server med topping af æbletern, blåbær og groft snittede mandler.

Omeletrulle med laks og bredbladet persille



(1 person)
2 æg
Lidt urtesalt og peberblanding
2 tsk. Jomfru Olivenolie
1 – 2 tsk. Balsamico
60 g røget laks
25 g hakket bredbladet persille (eller hakket grønkål)
100 g squash i tynde strimler
Balsamico eller Tamari

Æggene piskes sammen med salt og peber. Lidt olivenolie kommes på panden der varmes forsigtigt op. Æggeblandingen kommes på og steges ved svag varme på begge sider. Omeletten kommes på en tallerken. Lidt Balsamico dryppes på. Hele fladen fyldes med røget laks i strimler og den finthakkede persille. Omeletten rulles og skæres i 3 skiver. Serveres med squash i strimler vendt i resten af Balsamicoen.

(Opskrift og billede fra Marianne Fjordgård's e-bog "Morgenmad uden mælk og gluten. 50 forskellige forslag”.)

Quinoa pandekager



(ca. 12-14 små)
1½ dl quinoa, skyllet
½ l vand
1 stort æg
4 spsk quinoa mel
½ dl ris mælk
1 nip salt
½ tsk kanel
1 moset banan
1 dl letmosede blåbær
lidt kokosfedt til bagning

Vandet bringes i kog. Quinoaen kommes i og koger ca. 10 minutter, til kornene brister. Når de har kogt hældes eventuelt overskydende vand fra. Rør quinoaen med æg, mel og mælk, salt, kanel, blåbær og banan. Dejen sættes med en spiseske på panden. Pandekagerne bages ca. 1 cm tykke, ca. 2-4 minutter på hver side.

Morgengrød


(Foto: www.itaviborg.com)

1,25 dl havregryn
lidt vand
1 dl mandelmælk
et drys gurkemeje
et drys kardemomme
et drys kanel
2 spsk. kokosmel
5 grofthakkede mandler
Sådan gør du:
Læg havregrynene i blød i vand, så det dækker (dette gøres enten aftenen før eller inden man løber sin tur). Når grynene er udblødt, hælder du det overskydende vand fra. Tilsæt mandelmælk, kokos, mandler og krydderier og bring gryden i kog. Når den har kogt et par min, tages gryde fra varmen.

Chiagrød med frugt 

4 pers.
8 spsk. Chiafrø
8 dl. kokosmælk
½ tsk. kanel
½ tsk. vaniljepulver
½ banan - ½ kiwi – 1 æble i tern – melonstykker – granatæblekerner

Bland ingredienserne om aftenen og lad det stå tildækket i køleskabet til næste dag. Fordel grøden i 4 små skåle toppet med frugt.
 

Omelet med grønt



(2 personer)
2 forårsløg med top
6 små tomater
4 æg
1 tsk. Himalayasalt eller urtesalt
Lidt peberblanding
Kokosolie

Grønsagerne skylles. Forårsløg snittes og tomaterne halveres. Begge dele kommes i bunden af en rund form smurt med kokosolie. Æggene piskes sammen med salt og peber. Massen kommes over grønsagerne. Bages ved 160 grader i en forvarmet ovn i ca. 30 minutter. Serveres fx med 1 skive ”Frøbrød” og en klat Streich tomatpålæg.

(Opskrift og billede fra Marianne Fjordgård's e-bog "Morgenmad uden mælk og gluten. 50 forskellige forslag”. Opskrift på "Frøbrød" findes i Marianne Fjordgård's bog.)
 

Müsli med quinoa

50 g valnødder, let hakket
50 g mandler, let hakket
50 g hasselnødder, let hakket
50 g solsikkekerner
50 g græskarkerner
50 g skyllede quinoa
125 g glutenfri havregryn
75 g rosiner
2 spsk kokosolie
2 spsk  honning
 
Honning og kokosolie smeltes sammen i en gryde, imens nødderne hakkes groft.
Nødder og kerner samt quinoa røres med i gryden, og til sidst kommes grynene i.
Blandingen fordeles jævn på en plade og bages/ristes i ovnen på 150 grader i ca 15-20 min. Det er vigtigt at holde øje,så det ikke bliver mørkt.
Rosinerne tilsættes til sidst.
 

Avokadoyoghurt



(2 personer)
1 avokado
1/4 agurk
1 æble
1 lille håndfuld spinat frisk
4 valnødder
Saften af ½ citron
½- tsk. vaniljepulver
Friske blåbær

Skyl spinaten, skær æblet og agurken i mindre stykker, skræl avokadoen og fjern stenen. Tilsæt vaniljepulver, citronsaft, samt valnødder. Blend alle ingredienser i foodprocessor. Hæld yoghurten op i et glas og pynt med blåbær. Tilsæt evt. lakridspulver eller kanel – alt efter smag og behag – den kan varieres på mange måder – kun fantasien sætter grænser.
 

Hjemmelavet müesli


(Foto: Anita Corpas)

Brug denne müesli som en del af morgenmaden, som en snack i madpakken eller som et lækkert mellemmåltid om eftermiddagen.

Müesli:

1 dl. Glutenfri havregryn
1 dl. Hørfrø
1 dl. Solsikkekerner
1 dl. Græskarkerner
1 dl. Sesamfrø
1 dl. Blandede nødder/mandler
ca. 1 spsk akacie honning
ca. 1 spsk ahornsirup

Alle ingredienser ristes ved svag varme på en pande med olivenolie (husk svag varme, da olien ikke kan tåle de høje varmegrader). Herefter tilføres 1 spsk akacie honning samt 1 spsk ahornsirup. Rist videre ved svag varme. Køl müeslien af, inden den kommes i en skål med tætsluttet låg.

(Opskrift fra Kostvejleder Heidi Foldager fra www.optimal-kost.dk.)
 

Yoghurt



1 liter sojadrik eller mælk hvis det tåles, varmes op til det er lidt varmt (ca. 40 grader) og afkøles, til den er håndlun.

1 tsk. NDS Probiotic / eller andet probiotisk pulver opløses i lidt lunkent vand og skal stå mindst 15 minutter, inden det hældes i den lune mælk, og der omrøres. Blandingen skal stå lunt og tildækket i ca. 1 døgn, til det har fået en passende konsistens.

Det er en god ide at røre rundt i blandingen et par gange under syrningsprocessen. Når yoghurten er færdig, skal den opbevares i køleskab. Serveres med 1 spsk. friskkværnet frø (fx hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, mandler m.m.) og frisk frugt i skiver eller 1 spsk. tørret frugt og 1 tsk. kanel.

(En opskrift fra Ernæringsterapeut Marianne Fjordgård – underviser på Kostakademiet.)

 

Chia GUF med kokos

Har du prøvet at lave Chia grød? Her får du lækker version med strejs af kokos! Kan nydes både som morgenmad og mellemmåltid.

50 g gryn (havregryn eller ruggryn)
15 g chiafrø
1 kokosvand (MyCoco eller anden)
lidt salt
bær
mandler

Gryn, chiafrø og kokosvand sættes i blød i køleskabet natten over. Pyntes med mange bær og hakket mandler. Du får en god start på dagen og en GLAD mave!

(Opskrift fra Kostvejleder Mia Sørensen, www.sundfokus.dk)

Nyheder

Kostakademiet fortsætter
02/11 2017 kl. 07:53
Kostakademiet fortsætter Det er med stor glæde, ...
Få opskriften
Hør om Kostvejlederuddannelsen
23/10 2017 kl. 10:12
Kom til vores årlige informationsdag lørdag den 11. ...
Opskrift: Bagt ørred
23/10 2017 kl. 10:09
Få opskriften

Nyhedsbrevbanner underside

Tilmeld Kostakademiets nyhedsbrev