Salater

Quinoasalat 

150 g. quinoa 
100 g. edamame bønner
1/4 granatæble
1/2 melon (orange) eller blåbær
2 forårsløg
1 håndfuld frisk mynte hakkes
75 g mandler/valnødder svitses i sojasovs (1 spsk.)
Saft af ½ citron

Det hele blandes godt sammen, nødder og mynte tilsættes til sidst. Pynt evt. med granatæbler på toppen.  

(Opskrift fra Kostvejleder Mia Sørensen, underviser på Kostakademiet og ejer af www.sundfokus.dk)

Sommersalat med jordbær

300 g jordbær
75 g rucola
50 g spinat/rød krølsalat
1 avocado
200 g ærter
50 g pinjekerne
 
Rengør salaten. Hæld lidt olivenolie og balsamicoeddike over salaten. Bland det godt ind i salaten. Anret de andre ingredienser ovenpå salaten. Drys de ristede pinjekerner over.

Ristede champignon på hjertesalat

 

1 bakke champignon

1 dl Bredbladet persille

2 spsk. kokosolie

2 fed hvidløg

2 spsk. hakket skalotteløg

1 spsk. tamari

½ tsk. salt

Peber

 

Lidt bagt rød peber (Bages ved 250 grader, til skindet bliver mørkt. Lægges i en plasticpose, så er skindet lige til at trække af)

 

Rens champignon, skær dem i passende stykker. Svits i kokosolie med de øvrige ingredienser

Et stykke bagt rød peber ved servering

Anrettes på et hjerteblad med 1 spsk. Pesto

Årstidens salat (stor portion)

 

1 rød spidskål

1 grøn spidskål

1 fennikel

1 kg. Gulerødder

100 g. rucula

100 g. spinat

4 rød peber

1 blomkål

150 g. ristede græskarkerner

100 t. tranebær

 

Snit spidskål og fennikel. Riv gulerødderne groft. Skør rødpeber i tern. Del blomkålen i rette mundstykker. Bland ovenstående med rucula og spinat. Bland dressingen i. Anret og pynt med græskarkerner og tranebær

 

Dressing:

2 dl. olivenolie

½ dl. hvidvinseddike

1 spsk. ahornsirup

Lidt salt

Nem rødbede salat

 

Rødbedesalat:  4personer
3-4 rødbeder
1 stort bundt krydderurter brøndkarse/portulak/persille

Dressing
2 spsk. grov sennep
1 dl koldpresset jomfruolivenolie
1 tsk. Ahornsirup

Sådan gør du:
Skræl rødbederne, og skær dem i papirtynde skiver, evt. på foodprocessor. Bland dem med krydderurter.
Rør ingredienserne til dressingen sammen, og dryp den over salaten.

Æggesalat på riskiks

(2 personer)
3 hårdkogte æg, finthakket
1/2 æble i tern
1 stængel bladselleri i tern
1/2 rødløg i tern
5 spsk mayonaise
Purløg finthakket
4 grove riskiks - gerne med quinoa
Salt
Peber

Alle ingredienser blandes, smages til og serveres på riskiks - evt. knækket i mundrette hapser.

Kålsalat med citrongræs og ingefær



250 g rødkål
250 g hvidkål
2-3 gulerødder
3 forårsløg
1 håndfuld usaltede jordnødder
3 spsk sesamfrø
1 stængel citrongræs
revet limeskal af 2 lime
1 lille bundt frisk koriander

Dressing
saft af 1/2 lime
2 spsk sesamolie
2 spsk olivenolie
2 spsk sød chilisauce
2 spsk sojasauce
3 spsk friskrevet ingefær

Spidskålsalat med blåbær

(4-6 personer)
1 lille spidskål
½ æble
100 g blåbær
½ dl. Solsikkekerner
lidt dild til pynt
 
Dressing:
2 spsk. grov sennep
2 spsk. hvidvinseddike
½ tsk. agavesirup
1 dl olivenolie
1 spsk. finrevet skalotteløg
salt og peber
 

Rødkålssalat

4 personer

300g fint snittet rødkål

8 stk. Macadamia nødder hakkes groft

1 appelsin skæres til tynde fileter 

¼ granatæble kerner

4 stk. dadler skæres i tynde skiver

¼ dl olivenolie

ca.1 spsk. æbleeddike

ca. ½ - 1 tsk. sennep

salat og peber

 

Rødkålen ”krammes” let med en anelse salt, til den lige mørner. Ingredienserne vendes i og tilsmages med dressingen.

Quinoa med grønkål og granatæblekerner

 
4 personer
150 g quinoa, skyllet
75 g pinjekerner, ristes let gyldne på en tør, ikke for varm pande
Kernerne af 1 granatæble
200 g rå finthakket grønkål
1 lille håndfuld mynte eller persille, hakket
1 lille håndfuld koriander, hakket
Saft og skal af 1 citron
4 spsk. Olivenolie

 

Kog quinoaen i rigeligt vand ca. 15. minutter og lad den køle af. Bland pinjekerner, granatæbler, grønkål, urter, citronsaft og olie med den kogte quinoa.

 

Rissalat



1/2 kg naturris
1 spsk. gurkemeje
1 tsk. salt
100 gram ærter
1/2 rød peber (tern)
1 rødløg (hakkede)
1 bundt persille (hakket)
0,25 dl olivenolie

Kog risen efter anvisning på posen (tilsæt gurkemeje, salt). Bland den kogte ris med de øvrige ingredienser.
 

Rosenkål med figner, avocado og æble



(6 pers.)
700 g rosenkål i meget tynde skiver
200 g. friske eller tørrede figner i små tern
100 g. mandler, ristet på en tør pande
4 æbler, skåret i tern
2 avocado, skåret i tern

Dressing:
5 tsk. sød sennep
1/2 dl olivenolie
8 spsk. Citronsaft + lidt til at dryppe over æble og avocado
Salt/peber
 

Appelsinsalat med granatæblekerner



6 appelsiner i skiver
1 1/2 store hakkede rødløg
Kerner af 1 granatæbler

Dressing:
1/2 dl. olivenolie
1 tsk. groft himalaya salt
1/2 tsk. knust sort peber
2 spsk. æbleeddike

Drys:
Groft hakket persille og 2 tsk. kanel
 

Rødbede/sellerisalat med kokosmel



500 gram rødbeder
500 gram knoldselleri
2 dl. Kokosmel

Dressing:
1 dl olivenolie
½ dl balsamicoeddike
1 spsk. Honning
Salt
 

Bønnesalat med 3 forskellige bønnesorter



100 gram sorte bønner
100 gram smør bønner
100 gram røde kidney bønner
1 stort rødløg
1 håndfuld bredbladet persille
5 blade grønkål
100 gram ruccola salat
100 gram spinat blade

Marinade:
3 spsk. chili pasta
6 spsk. olivenolie

Bønnerne lægges i blød hver for sig et døgn. Skyl dem grundigt og kog dem efter vejledning på pakke i nyt vand. Kog hver type for sig, da de tager farve af hinanden. Mariner bønnerne medens de er varme i og olie chilipasta. Når bønnerne er kølet af, vendes de med hakket rødløg, hakket bredbladet persille, grønkål, ruccola og spinatblade.
 

Æggesalat på riskiks



(2 personer)
3 hårdkogte æg, finthakket
1/2 æble i tern
1 stængel bladselleri i tern
1/2 rødløg i tern
5 spsk mayonaise
Purløg finthakket
4 grove riskiks - gerne med quinoa
Salt
Peber

Alle ingredienser blandes, smages til og serveres på riskiks - evt. knækket i mundrette hapser.
 

Fennikel og rødkålssalat med pære og dadler


Foto: madvaerkstedet.com

2 faste pærer i tern
¼ rød spidskål eller rødkål, revet på mandolinjern
½-1 fennikel, revet på mandolinjern
1 dl dadler, skåret i skiver
2 spsk. græskarkerner – ristet

Dressing:
2 spsk. valnøddeolie el. anden olie
2 spsk. appelsin- eller citronsaft
2 spsk. ribsgele
Lidt revet skal fra en øko. citrusfrugt
Knivspis cayennepeber eller rød dressing blandingskrydderi fra Urtekram
Frisk kværnet peber

Fennikel og rød spidskål eller rødkålen rives fint på mandolinjern. Pære med skral skæres i tern. Dadler skæres i fine skiver eller hakkes groft. Græskarkerner ristes på en tør pande. Frugten og kernerne blandes med rødkålen og fennikel. Olien rystes sammen med ribsgele og citron- eller appelsinsaft, cayennepeber efter smag, og dressingen hældes herefter over salaten.

(Opskrift fra Kostvejleder Jytte Langkjær, madvaerkstedet.com)
 

Tangsalat med edamamebønner og sprøde grøntsager


Foto: madvaerkstedet.com

2-3 dl edamamebønner uden bælge
15 g tørret tang – arame, wakame
1 spsk. tamari (sojasauce)
2 stor gulerødder, i tynde lange strimler
½ agurk, i tynde lange strimler
½ pk. tofu
2 spsk. tamari (sojasauce)
4 fed hvidløg
1 spsk. sesam, evt. ristet

Miso-ingefærdressing:
2 spsk. miso, gerne hvid
2 spsk. riseddike
3 cm revet ingefær

Kom tangen i en skål og overhæld den med kogende vand. Lad den trække i 10 min. og sigt herefter vandet fra. Bland tangen med sojasauce og presset hvidløg og lad den trække. Tofu skæres i tern og marineres med i tangen. Tø edamamebønnerne op. Guleroden og agurk skæres i lange tynde strimler med en tyndskræller/urteskræller. Pisk dressingen sammen og smag den til. Ved serveringen bland tang, tofu, grøntsager og bønner sammen og dryp dressingen hen over salaten. Drys ristet sesam hen over salaten.

(Opskrift fra Kostvejleder Jytte Langkjær, madvaerkstedet.com)

Rødbederåkost



(8 personer)
1 kg rødbeder
500 g gulerødder
2 stort æble
50 g hasselnødder
1,5 citron
½ dl olivenolie
Lidt grofthakket peberrod

Rødbeder og gulerødder rives fint i en foodprocessor. Æblerne rives groft. Nødderne og lidt peberrod hakkes groft. Lav en marinade af citronsaft og olie, som hældes over råkosten.
 

Salat med gulerødder, spirer og cashewnødder


Foto: fotolia.com

3 gulerødder, skåret i lange strimler med en kartoffelskræller
Saft af 1 citron
1 tsk. palmesukker
1 tsk. finthakket rød chili
Salt
75 g cashewnødder, ristet let gyldne på en tør pande
100 g bønnespirer
1 håndfuld koriander, grofthakket

Rør citronsaft, rørsukker, chili og salt sammen i en skål. Bland gulerødderne med bønnespirer, dressingen, cashewnødder og koriander.

(Opskrift fra Anne van der Merwede, underviser på Kostakademiet. Læs mere på www.avdm.dk)

 

Salat med 3 ingredienser



Blomkål i små buketter
Hasselnødder tørristet på pande
Rødbeder i tern

Ingredienserne blandes sammen og dressingen hældes over.


Dressingen består af:

1 del olivenolie
½ del æblecidereddike
Salt og peber

Salaten kan bruges til aftensmåltider samt til frokosten næste dag!

(Opskrift fra Kostvejleder Heidi Foldager. Heidi Foldager er uddannet kostvejleder fra Kostakademiet og ejer af Optimalkost. Heidi Foldager tilbyder individuelle kostvejledninger, familievejledning og afholder foredrag i foreninger og virksomheder. I arbejdet som kostvejleder har Heidi Foldager især indblik i, hvilken sammensætning af kost de særligt sensitive har brug for. www.optimal-kost.dk.)
 

Frugtsalat med frisk mynte


Foto: Anita Corpas

1 æble
1 pære
1 banan
Ca. 25 mynteblade, grofthakkede 25 g mørk chokolade, hakket
Skær frugterne i mundrette bidder og kom dem i en skål. Bland forsigtigt med hakket mynte og drys med chokolade.
 

Salat med granatæble og mandler



rødkål
hvidkål
granatæblekerner
ristede mandler
frisk basilikum
sorte og alm. sesamfrø
olivenolie
balsamico
honning
salt
peber

Quinoasalat

2 dl Quinoa
1 granat æble
1 håndfuld blandede nødder
1 bundt mynte
1 bundt forårsløg
1 bundt bredbladet persille
Saft fra 2 appelsiner
½ dl hørfrøolie
Evt. salt og peber

Kog quinoa efter anvisning på pakke, og lad den afkøle med appelsinsaften
Blandede nødder ristes i lidt kokosolie på en pande, hvorefter de hakkes groft
Kernerne fra granatæblet blandes med nødder og quinoa.
tilsæt hakkede krydderurter.
 

Grønkålssalat

250 g. frisk grønkål
2 syrlige æbler - gerne røde
1 granatæble
50 g. valnøddekerner
2 cm frisk ingefær
4 spsk valnødde olie
Saft af 1 citron     

Hak grønkålen fint. Skær æbler i tern med skræl. Granatæblet renses for kerner. Ingefæren  skrubbes og hakkes fint. Valnøddekerner ristes på en tør pande og blandes med de øvrige ingredienser i grønkålen. Salaten vendes i en dressing af valnøddeolie og citronsaft.
 

Hvidkålssalat

¼ snittet hvidkål
1 rødløg i skiver
2 spsk soltørrede
tranebær 4 spsk.
græskarkerner
10 stk valnødder

Græskarkerner varmes på en tør pande ved lav temperatur til de begynder at ”poppe”. Valnødder varmes også et kort øjeblik på panden. Hvidkål, løg i skiver, tranebær, græskarkerner og valnødder vendes sammen med dressingen.
 

Salat med bagte løg

3 rødløg, skrællede og skåret i både
1-2 spsk. olivenolie + lidt til fadet
Ca. 1 tsk. tørret rosmarin
Blandede grønne og røde salater
1 potte eller bakke kørvel, hakket
1 potte brøndkarse, hakket
2 røde grapefrugt
75 g pinjekerner, ristet let gyldne på en tør pande
2 avocado, uden skræl og sten, og skåret i tynde både
8 spsk. olivenolie eller macadamianøddeolie
3 spsk. balsamicoeddike
1 spsk. Dijonnaise (Maille)
Kværnet salt og peber

Læg løgbådene i et smurt ovnfast fad, dryp lidt olie over løgene og drys med rosmarin. Bag løgene i en 200° varm ovn ca. 20 minutter, til de er bløde. Bland salaterne med kørvel og brøndkarse. Del grapefrugterne i tynde fileter, så de hvide hinder ikke kommer med, og skær skrællen af. Anret salater og krydderurter i et dybt fad og fordel grapefrugt, løg og avocado over. Bland olie, eddike og Dijonnaise og krydr med salt og peber. Hæld dressingen over salaten og drys med pinjekerner.
 

Mælkebøttesalat

Hel kogt quinoa, kogt efter anvisningen på posen
Små tern af agurk
Tern af avocado
Finthakket citrongræs
Hakkede nye mælkebøtteskud
Citronpeberolie eller avocadoolie
Lidt citronsaft

Bland kogt quinoa, agurketern, avocadotern, citrongræs og de små nye mælkebøtteskud og dryp med olie og citronsaft.
 

Fennikel spinat salat

1 fennikel halveret og skåret i tynde både på langs
Saft af 1/2-1 citron
Ca. 2 spsk. olivenolie
2 appelsiner, skrællede og skåret i skiver
300 gram friske spinatblade i strimler
25 gram hasselnødder, grofthakkede
Rosa peberkorn

På en bund af spinatblade lægges fennikel- og appelsinskiver i lag. Dryp med olie og citronsaft og drys med hasselnødder.
 

Rødbede-coleslaw



¼ spidskål, skåret i meget tynde strimler
2-3 rødbeder, skrællede og revne
1 lille rødløg, skåret i tern
2 dl soyayoghurt
4 spsk. mayonnaise
Salt og peber
Lidt citronsaft
Hakket persille til drys

Rør yoghurt og mayonnaise sammen og bland grønsager godt rundt deri. Smag til med salt, peber og citronsaft og drys med persille.

Nyheder

Opskrift: Rødgrød
21/09 2017 kl. 13:38
Få opskriften
Vi starter et nyt hold op i september 2018   Læs ...
Læs mere om Eva og de 2 andre oplægsholdere, der kommer ...
Perfekt menu til hverdag og fest!   Få opskriften ...
Nyhedsbrev uge 38
21/09 2017 kl. 10:27
Læs nyhedsbrevet

Nyhedsbrevbanner underside

Tilmeld Kostakademiets nyhedsbrev