Supper

Hokkaidosuppe

6 personer

 

1 Hokkaido

1 Porre

3 Gulerødder

1 Pastinak

3 Fed hvidløg

3 l. vand

3 Spsk. Bouillon

1 Bundt timian

½ Chili

1 Spsk. Gurkemeje

Salt/peber

½ ds. Kokosmælk

 

Alt skæres i grove stykker og koges i ca. 30 minutter – tilsæt kokosmælk og blend

 

Vi anbefaler du laver Ristet Tofu og Ristede græskarkerner til denne suppe:

Ristet Tofu:

1 blok tofu

1 spsk. Timian

Lidt hakket chili

2 fed hvidløg

3 spsk. Tamari

 

Skær tofu i tern og steg det sprød i kokosolie, tilsat chili, timian, hvidløg og tamari

 

Ristede græskarkerner:

(300 g. græskarkerner)

Lidt salt

Græskarkernerne og salt ristes på en tør pande til det popper

 

Kold rødbedesuppe

 

Ingredienser: (4 pers.)

300 g rødbeder

3 dl soyayoghurt

3 dl. Grøntsagsbouillon(kold)

½ agurk

3-4 cornichoner (små saltsyltede agurker)

Evt. 1 dl. sojafløde

1 bundt dild

 

Fremgangsmåde: 

  • Kog rødbederne, afkøl og flå dem. Riv rødbederne groft på råkostjern.
  • Pisk yoghurten ud i bouillonen og tilsæt rødbederne.
  • Det er en fordel at tilberede suppen dagen i forvejen hertil. Sæt suppen i køleskabet.
  • Riv agurken groft på råkostjernet og hak cornichonerne meget fint. Rør begge dele i suppen.
  • Smag til med salt, peber
  • Du kan evt. runde suppen af med lidt sojafløde.
  • Sæt suppen i køleskabet indtil serveringen.
  • Servér suppen med klippet dild og evt. en skefund soyafløde på toppen.

 

 

Indisk inspireret suppe

med ristede græskar kerner, pesto og rød peber



2 spsk kokosolie
2 rødløg finthakket
3 fed hvidløg
4 stængler bladselleri
600 gram rodfrugt i tern gerne pastinak, persillerod og gulerod
1 æble
2 tsk gurkemeje
15 gram ingefær
2 tsk spidskommen
1 tsk karry
1 spsk garam masala
4 kardemomme kapsler
1 stang kanel
4 tørrede limeblade
1 flaske mosede tomater
1 liter bouillon
100 gram røde linser
1 ds kokosmælk
Limesaft
Salt

Til suppen varmes kokos olien op og svits løg, hvidløg, bladselleri, æbler og rodfrugter. Tilsæt gurkemeje, frisk ingefær, spidskommen, karry, garam masala, kardemomme, kanel, limeblade, mosede tomater og bouillon. Lad det simre i en time ved middel varme. Tilsæt linser og kokosmælk og lad det simre i 45 minutter. Smag suppen til med limesaft, fjern kardemomme kapsler, kanel stænger og limeblade, blend suppen og suppen er klar til servering.

Topping
2 røde peber i tern
100 g ristede græskarkerner

Grønkåls pesto
1 bundt frisk grønkål
Pinje kerner
1 ½ dl oliven olie
Saft af en ½ citron
1 fed hvidløg

Alle ingredienser til pesto kommes i en blender og blendes.

Aspargessuppe med saltede mandler og radiser

 

 

Opskrift til 4 personer

Ingredienser:
50 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk. Jomfrukokosolie
½ kg grønne asparges
150 g kartofler
Ca. 8 dl grøntsags bouillon
2 tsk. tørret timian
Ca. 2 dl mandelmælk
Citronsaft
Salt og peber
Sådan gør du:
Svits løg og hvidløg i olien, til de er klare. Skær hovederne af aspargesene, og resten skæres i små stykker. Skær kartoflerne i små tern. Hæld bouillon i gryden, og bring i kog. Tilsæt aspargesstænglerne, kartofler og timian. Kog suppen under låg i 10 min. Sluk for varmen, og lad suppen stå og afkøle 15 min.
Purer suppen. Tilsæt de fleste aspargeshoveder og fløde efter behov. Bring suppen til kogepunktet og smag den godt til med citronsaft, salt og peber.
Server med resten af aspargeshovederne.

Topping til suppen:
1 bdt. radiser skåret i både
Salt mandler:
50 g mandler
1 spsk. Salt
½ dl kogende vand
Sådan gør du:
Rør saltet ud i kogende vand, og tilsæt mandlerne. Lad dem stå i blød i 20 min. Dræn mandlerne og fordel dem på en bageplade, og bag dem i ovnen i 20 min ved 150 grader.

 

Grøntsagssuppe med linser

 

4 personer

 

1 hakket løg.

2 fed fint hakkede hvidløg.

2 spsk. kokosolie.

3 stilke bladselleri i skiver.

3 gulerødder i tern.

2 hakkede tomater.

1 ½ l grøntsagsbouillion.

2 porrer i tynde skiver.

2 små squash i tern.

50 g. grønne linser.

50 g. quiona 

2 spsk. tomatpuré.

3 spsk. hakket persille. 

3 spsk. hakket basilikum. Salt og peber.

 

Sauter løg og hvidløg i kokosolie nogle minutter.

Tilsæt bladselleri, gulerødder, tomater og lad det simre i nogle minutter.

Tilsæt bouillon sammen med porrer, squash, quinoa og linser og lad det småkoge i ca. 20 minutter til linser og quinoa er kogt færdige.

Rør tomatpuré i og lad det simre et par minutter. Tilsæt persille og basilikum og smag til med salt og peber.

Hønsekødssuppe med grøntsager á libitum

 

 

1 høne
2 løg
4 laurbærblade
5 hele peberkorn
salt
Hønen og ovennævnte ingredienser koges i ca. 5 liter vand i ca. 2 timer - husk at skumme suppen. Hønen tages op og afkøles.

Fyld:
1 snittet hvidkål
1 kg gulerødder i tern
1 snittet fennikel
2 rød peber i tern
1 broccoli i buketter
1 bladselleri i tern
Fyldet tilsættes suppen og koges i ca. 15-30 min. Hønsekødet skæres i tern og tilsættes suppen. Hertil serveres evt. glutenfri kerneboller.

 

 

Græskarsuppe

med gulerødder og røde linser



2 mellemstore løg, i tern
2 fed hvidløg, hakkede
2 spsk. olivenolie
1 hokkaidogræskar (skrællet og uden kerner), kødet skæres i grove tern
2 store gulerødder, i grove tern
1 dl røde, skyllede splitlinser
½ tsk. gurkemeje
Ca. 8 dl vand
1 grønsagsbouillon-terning
Ca. 1 spsk. revet ingefær
Salt og peber
Hakket persille til pynt

Varm olien i en gryde, og sautér løg og hvidløg, til de er klare.
Tilsæt græskar, gulerod, splitlinser, gurkemeje, vand (til grønsagerne lige er dækket) og bouillontern, og bring det i kog. Lad det hele simre under låg i 30 minutter. Blend suppen, og spæd eventuelt med lidt ekstra vand for at justere konsistensen. Tilsæt den revne ingefær, og smag til med salt og peber. Drys suppen med persille.

(Opskrift fra Anne van der Merwede, underviser på Kostakademiet. Læs mere på www.avdm.dk )

 

Jordskoksuppe med jordskokchips


Foto: fotolia.com

700 g jordskokker
200 g persillerod
350 g søde kartofler
1 løg
2 spsk kokos olie
½ l bouillon
1 fed hvidløg
½ dl soyafløde
Ca. 1 dl røde linser til jævning

Rens de 500 g jordskokker, kartofler og persille rødder - skræl hvis nødvendigt.
Hak løg og hvidløg og sauter det i olien, hæld grønt ned til løgene og sauter videre.
Tilsæt bouillon så det dækker grøntsager. Tilsæt linser. Kog til alt er mørt ca. 30 minutter
Purrer suppen i en blender, hæld suppen tilbage i en gryde tilsæt soya fløde og smag til.
 

Jordskokchips

Rens 200 g jordskokker og snit dem på den tyndeste indstilling på mandolin jernet.
Bred jordskok stykkerne ud på en bageplade og bag dem i en 200 grader forvarmet ovn i ca 20 minutter eller til de er sprøde.
 

Rødbedesuppe

1 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
2 løg

Laurbærblade,
timian,
persille,
dild
700 g rødbede i tern
200 g persillerod
200 g selleri i tern
1 dåse flåede tomater
1 liter grøntsagsboullion
½ dl balsamico, den mørke

Salt og peber
1 tsk. paprika
 
Opvarm olien og sauter løg, hvidløg og krydderurter. Rens rodfrugterne og skær dem i tern. Svits rødbede, persillerod og selleri sammen med løg og hvidløg. Hæld flåede tomater i gryden sammen med hønsebouillonen. Tilsæt balsamico, honning og paprika. Kog suppen i 30 minutter under låg ved svag varme. Blend suppen med en stavblender og smag til med salt og peber.

Server evt. humus af hvide bønner og hakket persille eller skvalderkål og persillepesto og knækbrød.
 

Vintersuppe


Foto: Anita Corpas

2 spsk. kokosolie
2 store løg
grofthakket
4 fed hvidløg hakket
3 store gulerødder
½ knoldselleri
¼ kålrabi
¼ majroe
3 jordskokker

2 pastinakker
5 cm ingefær
1 dåse hakkede
tomater
Frisk timian
2 laurbærblade

Salt og peber

Rens og skyl alle rodfrugterne. Skær dem i store tern. Varm kokosolie op i en gryde. Svits løg og hvidløg i 3-4 min til løgene er bløde. Tilsæt de resterende grøntsager og lad dem svitse med et par minutter. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad suppen småkoge under låg i en times tid, indtil grøntsagerne er møre og suppen er tyknet let i konsistensen.

Smag suppen til med salt og servér den varm med en god olivenolie, marineret tofu og grønkålspesto.

Hybensuppe


Foto: fotolia.com

3 dl fint tørrede hyben
1 l vand
4 dadler
2 spsk honning
1 citron
2 æbler

Hyben sættes i blød natten over. Æblerne koges møre og blendes, dadler blendes, citronen kommes i sammen med honning. Serveres varm. Græskarkerner ristes og serveres til.

Hokkaidosuppe 



(6 personer)
1 hokkaido
1 porre
3 gulerødder
1 pastinak
3 fed hvidløg
2 ½  l. vand
3 spsk. bouillon
1 bundt timian
½ chili
1 spsk. gurkemeje
Salt/peber
½ ds. kokosmælk

Tilbehør: Ristet græskarkerner og frisk rødpeber.
 

Nyheder

Kostakademiet fortsætter
02/11 2017 kl. 07:53
Kostakademiet fortsætter Det er med stor glæde, ...
Få opskriften
Hør om Kostvejlederuddannelsen
23/10 2017 kl. 10:12
Kom til vores årlige informationsdag lørdag den 11. ...
Opskrift: Bagt ørred
23/10 2017 kl. 10:09
Få opskriften

Nyhedsbrevbanner underside

Tilmeld Kostakademiets nyhedsbrev